De belangrijke rol van gemeentes bij de Levensloopaanpak
Op 12 en 26 september 2024 organiseerden het Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden en FACT Fivoor kennissessies over de Levensloopaanpak. De belangstelling vanuit de gemeenten was groot, en dat is goed: de betrokkenheid van gemeenten is onmisbaar binnen deze aanpak. Voor cliënten die onbegrepen gedrag vertonen en een hoog veiligheidsrisico vormen, is de rust en stabiliteit die gemeenten kunnen bieden essentieel. Deze cliënten hebben vaak een lange voorgeschiedenis van complexe problematiek en zijn afhankelijk van voorzieningen zoals een woning, inkomen en dagbesteding.
Waarom zijn gemeenten zo belangrijk?
Gemeenten hebben een cruciale rol in het regelen van basisbehoeften op basis van wetten zoals de WMO, Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Deze basisvoorzieningen vormen de randvoorwaarde voor behandeling en verdere hulp. Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, wat zeker bij deze doelgroep van groot belang is.
De Levensloopaanpak richt zich specifiek op personen met:
- Onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico
- Complexe problemen waarbij eerdere hulpverlening niet heeft geholpen
- Terugkerende en langdurige problematiek
Kennissessie vol inspiratie en inzichten
Tijdens de kennissessies werd actief gewerkt met een praktijkcasus. Daarin werken verschillende afdelingen van gemeenten samen, zoals Wonen, Werk en Inkomen en Openbare Orde en Veiligheid. Er kwamen vragen aan bod als ‘Heb je hier wel eens ervaring mee gehad?’, ‘Hoe zou je dit aanpakken?’ en ‘Heb je tips voor collega’s van andere gemeenten?’ Dit leverde waardevolle inzichten op. Zo werd er gedeeld dat gemeenten ambtshalve een WMO-indicatie kunnen aanvragen als er zorgen zijn over een cliënt die zelf niet meewerkt.
Deze samenwerking tussen afdelingen is cruciaal voor het succes van de Levensloopaanpak. Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen, kunnen gemeenten elkaar versterken en de beste zorg bieden aan deze kwetsbare doelgroep.
Meer info
- Meer info over de Levensloopaanpak op onze site
- Zie ook de speciale handreiking Levensloopaanpak van de VNG