Samenwerking als sleutel tot succes: Een praktijkvoorbeeld
Een gezin met meervoudige problematiek kwam onder de aandacht van hulpverleners. De vraag uit het aanmeldformulier was: “Een passende aanpak om de vastgelopen situatie, waarbij er sprake is van huiselijk geweld van zoon naar vader en vader naar moeder te doorbreken. Er is langdurig sprake van onveiligheid van alle gezinsleden. De hulpverlening lukt dit tot op heden niet om te veranderen. Het betreft een gezin met meervoudige problematiek, licht verstandelijke beperking, verslaving, angstproblemen en regulatieproblemen”.
Een cruciaal moment kwam toen alle betrokken partijen, inclusief de gezinsleden zelf, aan tafel gingen zitten om de situatie te bespreken. Het was duidelijk dat het reguliere hulpverleningstraject niet voldoende was om structurele veiligheid te garanderen. Na grondig overleg werd geconcludeerd dat het gezin niet langer samen kon blijven wonen als er echt verandering moest plaatsvinden.
Het vinden van een passende woonplek voor de zoon werd gezien als de eerste stap naar individuele genezing en groei voor alle gezinsleden. Hoewel er aanvankelijk geen beschikbare plekken waren, werd door een toegewijd team van zorgprofessionals, ambtenaren en politieagenten alles op alles gezet om toch een oplossing te vinden. En met succes. Er werd een beschikbare plek gevonden in een woonvoorziening. Hij is eerst geplaatst op een tijdelijke begeleid wonen plek en na een half jaar doorgestroomd naar een passende plek waar hij langdurig kan verblijven.
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat alle betrokken partijen zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen én maken voor een oplossing. Dat zij daarin goed samenwerken en naar het grotere plaatje kijken om echt iets te veranderen bij hardnekkige problemen zoals huiselijk geweld en ingewikkelde familiezaken. Een mooi individueel resultaat in dit verhaal is dat deze jongen voorheen altijd thuis was en niet deelnam aan de maatschappij, maar het inmiddels met de juiste begeleiding gelukt is dat hij dagelijks naar dagbesteding gaat.