Veiligheidshuis (VH)
Soms is er bij een gezin of persoon sprake van een opeenstapeling van problemen op verschillende vlakken: financiën, huisvesting, werk, verslaving, psychische problemen of gedragsproblemen.
Dit kan ertoe leiden het gezin of de persoon zich niet staande kan houden. Ze kunnen niet meer volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Ze geven overlast en/of vertonen crimineel gedrag. Het risico bestaat dat ze een dreiging of gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving. Vaak hebben deze mensen te maken (gehad) met diverse zorgverleners en andere instanties.
Veiligheidshuis in het kort
"Wij brengen instanties vanuit zorg en veiligheid samen om (ernstige) overlast, criminaliteit, maatschappelijke uitval en herhaling van onveilig gedrag te voorkomen."
Samenwerken in complexe situaties
Samenwerken is het sleutelwoord. Samen de situatie bekijken, relevante en noodzakelijke informatie met elkaar delen en acties op elkaar afstemmen. Het team Veiligheidshuis coördineert de samenwerking tussen de betrokken partijen en voert de regie over dit proces van samenwerken.
Personen of gezinnen met een opeenstapeling van problemen hebben vaak ook te maken met een opeenstapeling van instanties die zich ermee bemoeien. Van politie en justitie tot GGZ en het sociale wijkteam. Al die instanties werken vanuit hun eigen expertise en op basis van de wettelijke taak die ze hebben. Dit maakt deze situaties complex.
Wij werken samen met landelijke en regionale partners. Met elkaar maken we het verschil in de aanpak van regionale problematiek. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vaste deelnemers en incidentele deelnemers.
Vaste deelnemers
Bij de vaste deelnemers wordt onderscheid gemaakt tussen overheid- en private deelnemers. Vaste deelnemers zijn door de wet bepaald.
- Overheidsdeelnemers
- Raad voor de Kinderbescherming
- Dienst Justitiële Inrichtingen
- Politie
- Openbaar Ministerie
- Gemeenten
- Meldpunt Zorg en Overlast
- Private deelnemers
- Reclassering Nederland
- SVG Reclassering
- Leger des Heils Reclassering
- Veilig Thuis
- Jeugdbescherming West
- William Schrikker Groep
- Leger des Heils Jeugdbescherming
- GGZ Rivierduinen
- GGZ Fivoor
- De Waag
- Prodeba
- Brijder
- Sociale Wijkteams
- Jeugd- en gezinsteams
Incidentele deelnemers
De overheidsdeelnemers besluiten of er incidentele partners worden uitgenodigd voor deelname.
- CJIB/AICE
- Zorgpartijen, zoals zorginstellingen, wijkverplegers en zorgkantoren
- Aanbieders van voorzieningen in het sociaal domein (Beschermd wonen, Maatschappelijk werk en jeugdhulpverlening)
- Instellingen voor gehandicaptenzorg zonder GGZ
- Welzijnsorganisaties
- Onderwijsinstellingen
- Woningcorporaties
- Slachtofferhulp
- Experts vanwege hun specifieke expertise
- UWV/SVB
In welke situaties kan het Veiligheidshuis betrokken worden?
Wij nemen een casus in behandeling als er voldoende aanwijzingen zijn dat deze voldoet aan de volgende criteria:
- Er zijn problemen bij de betrokkene of in zijn/haar gezinssituatie.
- Deze problemen komen voor op meerdere leefgebieden en bevatten risicofactoren voor criminaliteit.
- De problemen leiden, hebben geleid of zullen zonder interventie leiden tot ernstige overlast, criminaliteit of onveilige situaties voor personen of binnen een gebied.
- Er is samenwerking nodig tussen verschillende partijen binnen het Zorg- en Veiligheidshuis om een effectief plan te maken om de problemen te voorkomen, verminderen of bestrijden.
Contact
Heb je een vraag, wil je advies of wil je een melding doen?
Dit doet het Veiligheidshuis
Hieronder staat een animatie over de werkwijze van de zorg- en veiligheidshuizen op landelijk niveau. Dit beschrijft goed wat ons team Veiligheidshuis doet.
Veiligheidshuis of Zorg- en Veiligheidshuis?
In Hollands Midden is het Veiligheidshuis een onderdeel van het Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH). In onze regio vallen er nog meer diensten onder het ZVH, zoals Veilig Thuis en het Meldpunt Zorg en Overlast. Deze combinatie is vrij uniek, omdat in de rest van Nederland het Zorg- en Veiligheidshuis meestal alleen bestaat uit het Veiligheidshuis.
Doel van het Veiligheidshuis
De dienstverlening van het Veiligheidshuis sluit aan op het landelijke doel van de Zorg- en Veiligheidshuizen:
“In de Zorg- en Veiligheidshuizen verwerken deelnemers gegevens voor zover die noodzakelijk zijn voor het afstemmen, coördineren en uitvoeren van hun taken en bevoegdheden bij de aanpak van complexe casuïstiek. Dit om criminaliteit, ernstige overlast en onveilige situaties voor personen te voorkomen, verminderen en bestrijden. Of om onveilige situaties binnen een gebied te voorkomen of verminderen. Het gaat daarbij om taken en bevoegdheden van deelnemers op het gebied van straf en bestuursrecht, zorg en hulpverlening.”
Blogs
Nieuw landelijke kader Zorg- en Veiligheidshuizen

Ontmoet het MDA++ Team: Een interdisciplinair samenwerkingsmodel voor complexe zorgbehoeften in onveilige thuissituaties

Complexe problemen in een gezin oplossen met MDA++
