Home » Bestuurders van gemeenten en ketenpartners ervaren huiselijk geweld met VR-bril 
Bestuurders van gemeenten en ketenpartners ervaren huiselijk geweld met VR-bril 
,

Bestuurders van gemeenten en ketenpartners ervaren huiselijk geweld met VR-bril 

Wat voelt een kind dat te maken heeft met huiselijk geweld? Wat hoort een kind van ouders die in een conflictscheiding zitten? Wat ziet het kind? En wat doet het met hem of haar? Op 6 december kregen bestuurders uit de regio Hollands Midden een VR-bril (Virtual Reality) op om dit te ervaren. Deze virtuele praktijkervaring kan helpen in de bestuurlijke keuzes waar zij voor staan.  

VR-belevingen 

Rosa Manus en Veilig Thuis nodigden burgemeesters, wethouders en directeuren van samenwerkingspartners op het gebied van zorg en veiligheid uit om deze VR-bril op te zetten. Bij de VR-beleving over huiselijk geweld waren de deelnemers een kind dat getuige is van een situatie tussen zijn ouders die op geweld uitdraait. En bij de VR over complexe scheidingen ervaarden ze hoe het is om als kind in de knel te zitten tussen twee strijdende ouders.   

Evert Jan Nieuwenhuis, burgemeester van Waddinxveen, deed ook mee: “Een indrukwekkende ervaring die flink binnenkomt. Het is schokkend dat dit dagelijks in vele gezinnen gebeurt. We moeten hier als samenleving samen aan blijven werken. Preventief en reactief!”   

Hetzelfde zien, maar iets anders meemaken 

Na de belevenissen in de VR-wereld, ging de groep met elkaar in gesprek over wat ze hadden ‘meegemaakt’. De diverse achtergronden van de aanwezigen, maakten dat zij de situaties anders beleefden. Het gesprek hierover, leidt tot een meer genuanceerd en gedeeld beeld van de situatie. Dat is precies wat medewerkers van Veilig Thuis en Rosa Manus elke dag in de praktijk doen.  

De VR-actie is een samenwerking tussen Rosa Manus en het Zorg en Veiligheidshuis. Met deze actie gaven we beeld en impact aan bestuurders over deze werkelijkheid, in de hoop dat het hen helpt in de bestuurlijke keuzes waar zij voor staan.