Home » Wapenbezit onder jongeren
Wapenbezit onder jongeren
,

Wapenbezit onder jongeren

De laatste tijd zie je vaak in het nieuws dat meer jongeren wapens hebben. Dat is een toenemend probleem. Bij het Jeugdpreventieteam (JPT) zien wij dat vooral messenbezit steeds vaker voor lijkt te komen. Een belangrijke reden hiervoor is angst voor ruzies die uit de hand kunnen lopen. Op sociale media is het makkelijk om elkaar uit te dagen en te bedreigen. Hierdoor kunnen spanningen razendsnel oplopen. Een wapen kan dan een gevoel van veiligheid geven. “Dan kan ik mezelf tenminste verdedigen,” is de gedachtegang.

De straatcultuur; wapens geven status

Gebleken is dat juist het wapenbezit ervoor zorgt dat het uit de hand kan lopen. Als er inderdaad een dreigende situatie ontstaat, kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn. In de straatcultuur is wapenbezit populair en het tonen ervan zorgt voor status. Zoals in de drillrap-scene: hierbij nemen groepen jongeren een voorbeeld aan rivaliserende bendes uit Amerika. Net als deze bendes, maken deze jongeren videoclips waar ze met bivakmutsen hun wapens tonen. Daarbij bedreigen ze andere jeugdgroepen met de dood. Helaas kennen we al meerdere voorbeelden in ons land waar dit jongeren fataal is geworden.

Wapens kopen is makkelijk

Het is zorgelijk hoe makkelijk het voor jongeren is om een wapen te kopen. Via verschillende verkoopsites vind je levensgevaarlijke messen en machetes. Ze kosten soms maar 10 euro. Of echt-lijkende vuurwapens en gebruiksklare tasers voor 20 euro. Online is een groot aanbod aan verboden artikelen, waarmee je anderen ernstige schade kunt toebrengen.
Daarnaast worden jongeren via sociale media actief benaderd door criminelen die (onder andere) wapens te koop hebben. Het is heel makkelijk om tot een ontmoeting te komen en een wapen aan te schaffen.

Hoe het JPT helpt

Het JPT helpt om deze trend te stoppen. Wij begeleiden jongeren hierbij.
Het begint allemaal bij bewustwording. Wij zorgen dat ouders, scholen en andere professionals weten wat er speelt en hoe makkelijk jongeren aan wapens kunnen komen. Wij adviseren ouders om de onlineactiviteiten en uitgaven van hun kind in de gaten te houden. En nog belangrijker; wij brengen het open gesprek erover op gang. Zodat ouders inzicht krijgen in de leefwereld van hun kind. Zo kunnen zij hun kind bijsturen als het risicovolle beslissingen neemt. Wij denken hierin mee, of schakelen specialistische hulpverlening in.

Er vroeg bij zijn

Zodra wij signalen krijgen over wapens of dreigende gevechten tussen jongeren, bespreken wij deze met de politie en de gemeente. Het is altijd beter om situaties te voorkomen, voordat ze erger worden. Zo dragen wij bij aan een vroegtijdige aanpak en een positieve verandering.