Home » Jeugdpreventieteam (JPT) geeft advies aan ruim 60 ouders op (pre)Puberbeurs
Jeugdpreventieteam (JPT) geeft advies aan ruim 60 ouders op (pre)Puberbeurs
, , ,

Jeugdpreventieteam (JPT) geeft advies aan ruim 60 ouders op (pre)Puberbeurs

Begin april organiseerde verschillende partners uit de zorg- en veiligheidsketen in samenwerking met de gemeente Zuidplas voor het eerst de (pre)Puberbeurs voor ouders. De avond stond in het teken van de (pre)puber, waarin de politie, het Jeugdpreventieteam, de GGD en theatergroep ‘Lering en Vermaak’ ouders op interactieve wijze meenamen in de belevingswereld van hun kinderen. De inslag was preventief, waarbij ouders werden geïnformeerd en voorgelicht, maar ook zeker uitgenodigd om eigen ervaringen te delen!

Er was een hoge opkomst van maar liefst 60 ouders, waarmee de Raadzaal van de gemeente Zuidplas volledig was gevuld. De avond werd met enthousiasme geopend door wethouder Jeugd, Frans Klovert. Er was vanuit de GGD uitvoerige aandacht voor de ontwikkeling van het puberbrein (waarom doen ze zoals ze doen?) en telefoon- en social media gebruik. Vervolgens werd door de wijkagent en het Jeugdpreventieteam stilgestaan bij trends onder de jeugd in Zuidplas waar jongeren in verwikkeld kunnen raken, zoals middelengebruik of (beginnende) criminaliteit. De aanvullende korte voorstellingen door de theatergroep maakten de besproken risico’s inzichtelijk en invoelbaar voor ouders.

Het doel van de avond was ouders te informeren en te voorzien van handvatten om beter in te kunnen spelen op de uitdagingen waar hun kinderen mee te maken krijgen. Ook was er een markt met alle partners uit het preventieve veld waar ouders met hun vragen terecht konden. Denk bijvoorbeeld aan jongerenwerk van Stichting ZO!, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Leerplicht en Brijder Preventie.

Achteraf benoemden ouders veel nieuwe dingen te hebben gehoord en waardevol te zijn voorgelicht. Zij evalueerden de avond met een score van een 8,8. Daarmee is de eerste (pre)Puberbeurs een groot succes gebleken – en zeker voor herhaling vatbaar!